Atractii Turistice Bran


Culoarul Bran-Rucar

Este una din cele mai importante drumuri turistice care leaga zonele centrala si sudica ale Romaniei. In aceasta zona predomina atractiile turistice naturale (cheile Dambovicioarei, Ghimbavului), se pot regasi vestigii istorice (castelul Bran) si identifica elemente traditionale specifice asezarilor rurale, unele declarate "sate turistice" (Zarnesti, Moeciu, Fundata).

Castelul Bran

Una din cele mai renumite obiective turistice din Romania, Castelul Bran este locul care a dat nastere legendei contelui Dracula. Personajul vizat este Vlad Tepes (1431 - 1476), voievod roman renumit pentru cruzimea sa, si care a administrat o perioada acest castel.


Muzeul Satului Bran

Acest muzeu are in administrare obiecte specifice zonei Bran. O parte dintre acestea sunt parte a tezaurului patrimoniului cultural national, totalitatea exponatelor reusind astfel sa zugraveasca o imagine realista a castelului Bran din evul mediu.

Vama Medievala Bran

Muzeu intemeiat in 1987 care pastreaza vie imaginea Branului ca un important punct vamal si ofera vizitatorului o descriere a comertului din evul mediu.

Partia de ski Bran-Zanoaga

Situata in apropierea Castelului Bran, partia de ski Bran-Zanoaga este o partie cu dificultatea medie. Cu o diferenta de altitudine de 170 metri si o lungime de aproximativ 800 metri, partia este cunoscuta mai ales pentru tunurile de zapada cu care este dotata care garanteaza conditii bune de schiat in lunile inghetate.

Zilele Branului (6-15 August)

Ca in fiecare an, intre 6-15 august, are loc sarbatoarea Branului, la care localnicii va invita cu drag sa participate. Zilele Branului reprezinta o sarbatoare ce va va descoperi o parte din traditiile locului si din obiceiurile localnicilor. Veti descoperi dansurile specifice zonei, bunatatile culinare si spiritul ospitalier al localnicilor.


Restaurante

  • Restaurant Popasul Reginei - Bran
  • Restaurant Taverna Lupilor
  • Complex/Restaurant Cheile Gradistei

Cetatea Rasnov

Cetatea, atestata documentar din 1355, este un vestigiu istoric al luptelor pentru apararea patriei duse de voievozii romani. Cetatea Rasnov este renumita prin faptul ca a fost obligata sa-si deschida portile o singura data, in 1612, din cauza lipsei de apa. Muzeul din Rasnov intregeste aceasta imagine istorica prin arme, unelte si alte obiecte de epoca.

Muntii Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului, elementul central al Parcului National Piatra Craiului, este favoritul turistilor pentru drumetii, alpinism sau explorarea pesterilor din regiune.

Pestera Dambovicioara

Formata prin actiunea raului Dambovicioara in structura calcaroasa a Masivului Piatra Craiului, pestera Dambovicioara este cea mai mare si reprezentativa pestera din zona.


Cheile Dambovicioarei

Un canion cu pereti inalti de pana la 200 metri care poate fi vazut in detaliu in drum spre Pestera Dambovicioarei. Cheile au o lungime de aproximativ 8 kilometri iar in aceasta zona sunt un numar impresionant de pesteri (peste 50), printre care Pestera Dambovicioara, Pestera de la gura Defileului, Pestera Labirintului.

Agrement In Zona

va urma...Obiceiuri si Traditii in Bran


Invoieli Agricole privind Pamantul

Simtul proprietatii foarte dezvoltat in Zona Branului face ca pamantul sa fie lucrat de catre proprietari, rare fiind cazurile in care pamantul sa fie dat sub ingrijire altor persoane. Totusi, familiile batrane, ce nu-si mai pot lucra pamantul datorita varstei inaintate il dau in arenda, cu un procent de 50%.


Masura Laptelui la Oi si la Vaci

Fiecare proprietar, primeste de la stapanul stanii unde isi trimite animalele pentru varat, pentru fiecare oaie 4-5Kg de branza de burduf, 1Kg de urda sau 7-8Kg de telemea. De asemeni, proprietarii sunt obligati sa plateasca stapanului de stana costurile aferente tratamentelor zooveterinare ale animalelor.


Masurarea laptelui se desfasoara intre Sfantul Petru Nou si Sfantul Petru Vechi, in mijlocul perioadei de pasunat. In ziua aleasa de comun acord de catre stapanul stanii si proprietarii de animale, se masoara laptele muls de la fiecare animal la cele 3 mulsori ale zilei respective.

Urcatul la Munte

Aceasta activitate are ca scop pasunatul animalelor. Astfel, in jurul zilei de 1 Mai ovinele incep pasunatul pe pasunile de la ses, in timp ce taurinele incep pasunatul pe fanetele proprietarilor spre finalul lunii Mai.


Alesul Oilor

Alesul Oilor sau Ravasitul Oilor, este una dintre cele mai importante sarbatori desfasurate in Zona Bran. Aceasta sarbatoare are loc dupa ce stapanii de stana coboara de la munte, inapoind proprietarilor animalele definitivand intelegerea cu acestia. Mai precis, proprietarii isi recupereaza animalele, primesc si produsele lactate cuvenite, achitand catre stapanul de stana costurile aferente tratamentelor zooveterinare.


In Zona Bran, de-a lungul timpului, s-a impamantenit obiceiul ca in prima Duminca din luna Octombrie, pe platforma de la Vama sa se desfasoare activitati festive sub denumirea generica "Ravasitul Oilor", aceasta activitate fiind organizata dupa anul 1990 de catre Consiliul Local Bran si Centrul Agricol.


Cu aceasta ocazie se organizeaza o mare expozitie de produse din lapte, cat si o expozitie cu cele mai frumoase exemplare animale. (ovine, taurine, caini ciobanesti, cai, magari).


Construirea Stanii

Stanele sunt construite in general din barne de brad, cu acoperis in doua ape. Stana reprezinta componenta de baza a complexului pastoral de munte, fiind elementul cheie in timpul varatului animalelor.


Stana are functii multiple, asigurand in acelasi timp adapostul ciobanilor cat si dependintele necesare procesului de productie.


Dependintele cele mai importante dintr-o stana sunt :


  • fierbatoarea (foloseste la prelucrarea laptelui)
  • stana foilor (destinata dospirii casului si a prelucrarii branzei)
  • stana branzei (sau bordeiul de branza, este amplasata in partea nordica, unde se pastreaza branza)

Contact:

Adresa:
Str. Iancu Gontea nr. 321, Bran


Mobil:
(+04) 0723 590 878
(+04) 0722 337 008


Fix:
(+04) 021 78 12 441


Coordonate GPS:
N: 45.4829576
E: 25.3533086


Email:
vila.ambasadorului@yahoo.com

(formular rezervare)